Dry Needling

 

Dry needling is een snelle en effectieve behandelmethode bij pijnklachten in het houdings- en bewegingsapparaat. Dry needling is een specialisatie van de fysiotherapeut. Met dry needling worden spierverhardingen (zogenaamde 'myofasciale triggerpoints' of 'spierknopen') ontspannen via het gericht prikken met een dunne naald in de spier. Dry needling kent zeer goede resultaten. Het is klinisch gezien een van de meest doeltreffende methoden bij pijnklachten.

 

Bij dry needling worden door middel van een speciale techniek de aangedane spieren behandeld. Met een lange, zeer dunne naald wordt in de triggerpoint geprikt. Hierdoor ontstaat een reflex, een korte aanspanning, gevolgd door een directe en langdurige ontspanning van de spier. Bij dry needling wordt een droge (dry) naald gebruikt. Dit in tegenstelling tot 'wet needling' (het injecteren van een medicament met behulp van een naald). Er wordt bij dry needling dus geen vloeistof in de spier gespoten.

Dry needling is niet hetzelfde als acupunctuur. Bij acupunctuur worden vaak oppervlakkig meerdere naalden in het lichaam gezet, die daar enige tijd blijven zitten en invloed hebben op de energie in het lichaam.Bij dry needling wordt één naald gebruikt, waarmee kortdurend in de spier wordt geprikkeld. Dry needling werkt op specifieke punten (de triggerpoints of spierknopen) en is geen “energie”-behandeling.