Dierfysiotherapie

 

De dierenfysiotherapeut is in beginsel een humane fysiotherapeut (voor mensen). De opleiding tot dierenfysiotherapeut is dan ook een vervolgstudie op de studie humane fysiotherapie. Met andere woorden, dierenfysiotherapie is een specialisatie en gericht op het bewegingsapparaat van dieren. Een dierenfysiotherapeut verleent zowel curatieve zorg (gericht op genezing), preventieve zorg (gericht op het voorkomen van problemen), als palliatieve zorg (gericht op verlichting of verzachting van pijn bij met name het oudere dier).

 

Blessures en stoornissen in het bewegingsapparaat als gevolg van spier-, pees-, gewrichts- en/of wondproblemen zijn goed te behandelen en te verhelpen met dierenfysiotherapie.

 

Dierenfysiotherapie kent verschillende behandelmogelijkheden

 

  • High Power Lasertherapie om onder andere wondgenezing en herstel van bijvoorbeeld pees- en bandletsels te bevorderen;
  • Dry needling spierverhardingen worden ontspannen via het gericht prikken met een dunne naald in de spier;
  • Medical Taping het gebruik van een elastische tape op de huid voor pijndemping, verbeteren van spierfunctie en afname van zwelling; 
  • Bewegingstherapie ter vermindering van stijfheid en ter verbetering van spierkracht, stabiliteit, mobiliteit en coördinatie;
  • Massage ter verbetering van de circulatie, het normaliseren van spierspanning en het verminderen van zwellingen;
  • Magneetveldtherapie laag frequent pulserende magneetvelden zijn ontworpen om het lichaam te helpen bij het sneller regenereren van de cellen en daardoor het normale genezingsproces te versnellen.
  • Adviezen bijvoorbeeld met betrekking tot voeding, rust en/of beweging, de bodem waarop wordt getraind, stalmanagement en rijtechnieken ter bevordering van herstel en ter voorkoming van herhaling.